Liekkiblogi

Kiitos!

Takana kaksi mieletöntä musikaalinäytöstä, mutta ennen kaikkea upea yhteinen matka vuoden ajan noin 80 hengen mahtavalla tiimillä.

Danke an das Publikum, danke unserem Team, es war ein unvergessliches Erlebnis!

Hanna Savukoski ja Anna-Maari Tölle

Liekeistä myös kirjoitettiin ilahduttavan paljon. Tässä muutama netistä löytyvä juttu

Kölner Stadt-Anzeiger verkkojulkaisu 12.10.2017 http://www.ksta.de/koeln/tersteegenhaus-finnen-feiern-souveraenitaet-28570540

Evangelische Sonntagszeitung 15.10.2017 http://evangelische-sonntags-zeitung.ekhn.de/index/einzelansicht-reg-alle/news/das-draengen-in-ihrem-herzen.html

Helsingin Sanomat https://www.hs.fi/paivanlehti/24102017/art-2000005420432.html?share=bce5a56dcb28c6a6a39397876eeff336

Liekit-projekti on päättynyt eikä tätä blogia päivitetä enää.

Odotamme sinua

Tuli lokakuu, ja Liekkien valmistelu kääntyi loppusuoralle!  Takana on melkoinen määrä neuvotteluja, meilejä, puheluita, hankintoja, organisointia ja ennen kaikkea tietenkin – harjoittelua.   Treenattu on yksin kotona niin Mettmannissa kuin Mannheimissakin, pieninä ryhminä eri paikkakunnilla, isommissa yhteisharjoituksissa Frankfurtissa ja Kölnissä sekä mp3-tiedostojen ja jopa skypen avulla eri puolilla läntistä ja lounaista Saksaa.   (Onpa näyttelemässä nuori mies Berliinistäkin!)   Muistilappuja kiinnitetään jääkaapin oviin, käsikirjoitus kulkee junamatkalla mukana, laulujen sanat osataan kohta unissaankin.  Kaikki keinot ovat käytössä, ja pian nähdään ja kuullaan tulos.   

Sinä kuulija ja katsoja, tule tunnustelemaan yhdessä joukkomme kanssa, miten Liekit sinua puhuttelee!   Anna yksinlaulujen viedä vuoroin optimistisiin, vuoroin melankolisiin tunnelmiin.  Eläydy uuteen maahan lähtevän päähenkilön, Riikan, innostukseen ja  hämmennykseen.  Seuraa ystävien reaktioita ja toisen kaupungin väkijoukon pilkkaa.  Kuuntele kuoron alkulaulun iskevyyttä, hautajaishymnin hartautta ja Liekkilaulun voimaa.  Ihastele tanssijoiden keveyttä ja saksofonin sointia, ihmettele Anna-Mari Kaskisen tekstien oivaltavuutta.  Anna isovarpaan vipattaa Pekka Simojoen rytmeissä ja nauti suomenkielisistä repliikeistä.  Me esiintyjät lupaamme tehdä parhaamme, ja odotamme että pääsemme jakamaan musikaalielämyksen kanssasi –  yhdessä, kuten juhlavuoden teemakin ehdottaa!    Solistit, kuoro ja Liekit-orkesteri odottavat sinua.  

Sydämellisesti tervetuloa.

Kaija Nuoranne
projektin musiikillinen johtaja

 Katso kuvia ja video harjoituksista

Lisätietoja musikaalista

 

Tervetuloa Liekit-musikaaliin!

Anna-Mari Kaskisen ja Pekka Simojoen Liekit-musikaalin toteutus Saksassa on täällä asuvien suomalaisten ja suomalaistaustaisten yhteishengen voimannäyttö. Musikaalin toteutusta ohjaavat musiikki- ja teatterityön ammattilaiset, mutta suurin osa esiintyjistä on Saksassa asuvia maallikoita, jotka tekevät työkseen jotakin ihan muuta. Musikaali kokoaa yhteen eri-ikäisiä ja taustoiltaan hyvinkin erilaisia ihmisiä. Vapaa-aikaa on uhrattu jo yli vuoden ajan laulun ja koreografian harjoitteluun, puvustuksen ja lavastuksen suunnitteluun ja toteutukseen sekä koko projektin sujumisen kannalta tärkeiden järjestelyjen kuten kuljetusten ja ruokahuollon toteuttamiseen. Lavalla ei siis suinkaan nähdä kaikkia projektiin osallistuneita, mutta nämä taustavaikuttajat ovat olennainen edellytys musikaalin toteutumiselle. Hatunnosto ja kiitokset projektin ideoijille, sen ohjaajille ja esittäjille sekä siihen eri tavalla osallistuneille! Kiitokset myös projektia rahallisesti tai muulla tavalla tukeneille seurakunnille ja muille tahoille.

Liekit-musikaali punoo tavallaan yhteen sekä Suomi 100 -juhlavuoden että reformaation 500-vuotisen taipaleen. Suomen sisukas kieli elää ja kukoistaa myös Saksassa. Evankelis-luterilaisen uskon perusarvot yhdistävät kuin pohjavirta meitä kaikkia kansallisuuteen katsomatta. Meillä on syytä olla kiitollisia, meillä on syytä juhlaan!

Suomalaisen kirkollisen työn johtokunnan puolesta toivotan sekä musikaalin yleisölle että sen toteutukseen osallistuville valloittavaa musikaalielämystä!

Annaliisa Kühn
SKTK:n johtokunnan puheenjohtaja

 

Liekit-musikaali kertoo armosta

Vuonna 2014 suomalaiset seurakunnat toteuttivat yhdessä afrikkalaisen gospelmessun suomalaisen kirkollisen työn vuosikokoukseen. Yhdessä toteutettu projekti oli mielekäs kokemus ja sen innostamana Anna-Maarin mielessä syntyi ajatus musikaalista yhteisprojektina saksansuomalaisten kesken. Idea jäi tuolloin vielä hautumaan, mutta erään yhteisen automatkan aikana syksyllä 2015 aloimme yhdessä ideoida projektia ja päätimme ryhtyä tuumasta toimeen. Iloksemme seurakuntamme innostuivat ajatuksesta toteuttaa Liekit-musikaali juhlavuosiprojektina ja onneksemme löysimme musikaaliin ohjaajiksi teatterin ja tanssin sekä musiikin ammattilaiset Nella Turkin ja Kaija Nuoranteen.

Kanavat muuttuvat, sanoma säilyy

Musikaalin tarkoituksena ei kuitenkaan ole olla pelkästään kulttuurillinen elämys, vaan luoda uudenlaista toimintakulttuuria seurakuntiimme ja tarjota mahdollisuus yhteistyöhön eri alueilla asuvien suomalaisten kesken. Kaiken keskiössä on sanoma rakastavasta ja armollisesta Jumalasta, jota haluamme kertoa eteenpäin. Musikaali kertoo lähetystyöhön kutsun saavasta nuoresta naisesta, joka epäröi suuren tehtävän edessä. Matka vie sellaisen kulttuurin ja ympäristön keskelle, jossa uskon ja Jumalan merkitys kyseenalaistetaan rankalla kädellä. Aikamme tyypillinen piirre onkin toive hallita elämää itse kaikilla osa-alueilla. Nykyaikana lähetystyön tarpeellisuutta ja oikeutusta kysellään ja kyseenalaistetaan, sillä globalisoituva maailma on tuonut eri uskonnot yhä lähemmäksi arkipäiväämme ja hengellisyyttä. Mielenrauhaa etsitään hektisyyden keskellä monenlaisista asioista.

Liekit-musikaali sai ensi-iltansa yli 30 vuotta sitten, mutta sen syvin sanoma ei kuitenkaan kuihdu ajan mukana. Tämän päivän maailmassa tarvitsemme uudenlaisia väyliä viedä uskon sanomaa eteenpäin. Tarvitsemme myös erityisesti armon sanomaa suoristuskeskeisen yhteiskunnan paineen keskellä eläessämme. Tästä kaikesta on kyse Liekit-musikaalissa. Jumalan voi toimia kenen tahansa kautta ja sanoma armosta ja rakkaudesta löytää lohdutusta kaipaavat sydämet kaikkialla, riippumatta missä päin maailmaa elämme.

Yhteistyössä on voimaa

Musikaalin toteutumisen eteen on tehty töitä nyt jo melkein kaksi vuotta, ja jännityksellä odotamme lähestyviä esityksiä. Luvassa on niin reipasta kuin herkempääkin menoa, heittäytymistä ilmaisun, musiikin ja tanssin maailmaan. Iloitsemme valtavasi, että näin suuri joukko seurakuntiemme jäseniä on lähtenyt varauksetta ja innolla projektiin mukaan, vaikka toteutus hajallaan asuvien esiintyjien parissa onkin ollut haasteellista. Parasta on ollut nähdä eri-ikäisten ja eri paikkakunnilla asuvien saksansuomalaisten antavan itsestään ja ajastaan suuren palan yhteiseen projektiin. Tämä osoittaa myös, mikä kyky ja voimavara meissä ulkosuomalaisissa piilee. Yhdessä voimme saada aikaa mitä vain!

Toivotamme antoisaa musikaalielämystä kaikille yleisönä oleville, esiintyjille sekä musikaalia monin eri tavoin toteuttaneille ja tukeneille.

„Herran liekin anna palaa, anna kasvaa rakkauden.
Kunnes tuli valtaa alaa, ja valo saapuu luo jokaisen.“

Anna-Maari Tölle & Hanna Savukoski,
suomalaispastorit lännen ja lounaan alueella

 

Heippa kaikille!

Olen 29-vuotias tanssija, joka päätti muuttaa muutama vuosi sitten Saksaan uusia tuulia hakemaan. Olen kotoisin Imatralta ja opiskelin ja tein urani alkuvaiheet Jyväskylässä. Olin ehtinyt majailla Düsseldorfissa vähän reilun vuoden, kun Anna-Maari yllättäen otti yhteyttä musikaaliin osallistumisen merkeissä. Valitettavasti aikatauluni oli liian tiukka täysipainoiseen musikaaliin osallistumiseen, mutta on mukavaa kyetä olemaan mukana edes pienessä määrin.

Tanssi ja laulaminen ovat aina kulkeneet enemmän tai vähemmän matkassani mukana ja onkin ihanaa päästä mukaan tämänkaltaiseen projektiin sitten lukioaikojen. Odotan ensimmäisiä yhteisharjoituksia innolla, sillä tällä hetkellä teoksen kokonaiskuva on minulle täysi arvoitus. Tulee olemaan todella mielenkiintoista hypätä läpimenoon ja nähdä kerralla kaikki osanottajat sekä teoksen kulku. Omien aikataulujeni sovittaminen yhteen muiden kanssa on ollut haasteellista eri paikkakunnan ja töiden takia, mutta ehkä se näin on jännempää.

On oikeastaan todella hauskaa olla teoksessa yhtä aikaa sekä osana että ikään kuin näkymätön sivustakatsoja. Mitä tämä sitten tarkoittaa, tulet saaman siitä selvän liittymällä seuraan esityspäivänä ;-).  En osannut lainkaan odottaa, että tänne muutettuani olisinkin hetkessä lavalla kaikkien näiden suomalaisten ympäröimänä. Olen varma, että tulen nauttimaan joka hetkestä enkä epäile hetkeäkään, ettetkö sinä tulisi myös!

Nähdään lokakuussa!

terkuin Emma

 

Hyvä tapa irrottautua arjesta

Olen Kari, olen kotiutunut Saksaan 80-luvun alkupuolella ja asun Frankfurtin lähistöllä.

Kaksi ystävääni kertoi minulle tulossa olevasta musikaalista ja he haastoivat minuakin mukaan. Projekti kuulosti mielenkiintoiselta, joten menin  tammikuussa musikaalin infotilaisuuteen Frankfurtiin kuuntelemaan, mitä on tekeillä. Odottamatta olinkin mukana erilaisissa teatteri- ja lauluharjoituksissa, ja lopputuloksena sain pienen roolin. Liekkien kautta olen uudestaan löytänyt kuorolaulun pariin, hyvin pitkän tauon jälkeen. Olen ollut Saksassa vähän aikaa mukana kahdessa muussa suomikuorossa, mutta paikkakunnalta muuton vuoksi ne jäivät lyhyiksi kokeiluiksi. Liekit-kuoroharjoituksiin tulin mukaan siis aloittelijana ja alku oli minulle aika haastavaa. Muutamassa kuukaudessa olen kuitenkin jo saanut ihastella sitä, miten me yksilöinä ja yhdessä kehitymme isoksi hienoksi kokonaisuudeksi. Tällainen projekti on mukava tapa viettää aikaa toisten suomalaisten kanssa ja irrottaa ajatukset pois muusta.

Liekit-musikaali koskettaa minua, koska se muistuttaa minun lähtemistäni Suomesta Saksaan 1980-luvun alkupuolella. Jo nyt harjoitusvaiheessa koen musikaalin hyvin antoisaksi ja hienoksi elämykseksi.

 

TERVEHDYS KÖLNISTÄ

Terve! Olen Jukka ja olen asunut nyt noin parisen vuotta Reininmaalla Kölnissä. Alunperin lähdin Saksaan Turusta, jonka läheisyydessä olin asunut koko lapsuuteni ja nuoruuteni. Aloitin opiskeluni myös Turun yliopistossa, jonka kautta päädyin vaihtoon Etelä-Saksaan, Müncheniin. Sieltä löytyikin sitten parisuhde, jatko-opiskelumahdollisuudet ja mielenkiintoiset työharjoittelupaikat. Jo Münchenissä olin melko aktiivinen täkäläisen suomalaisen seurakunnan ja etenkin Suomi-koulun toiminnassa.

Valmistuttuani löysin uuden työpaikan Düsseldorfista ja kodin Kölnistä. Samalla elämäni tuulet veivät mukaan Kölnin suomalaisen seurakunnan toimintaan, josta löysin heti monia mukavia ja samanhenkisiä ihmisiä, joiden kanssa viettää aikaa.

Musiikkia ja teatteria harrastin aktiivisesti lapsuudessani ja nuoruudessani. Mutta muutto Saksaan, uusi kieli, uudet haasteet ja uudet ystävät johtivat siihen että mm. ajan ja pianon puutteen vuoksi en enää ehtinyt harrastelemaan musiikkia. Tähän tuli muutos, kun minut houkuteltiin mukaan Liekit-musikaaliin. Pienen alkujännityksen jälkeen olen erittäin onnellinen, että lähdin mukaan. Olen projektin edetessä tutustunut moniin muihin kiinnostaviin ulkosuomalaisiin. Lisäksi Liekit-musikaalissa on mukana todella kauniita kappaleita ja siinä on hyvä sanoma, joka sopii hyvin Suomi 100 -juhlavuoteen.

Tervetuloa katsomaan syksyllä esityksiämme Kölnissä ja/tai Frankfurtissa!

 

Musiikkivastaavan mietteitä

Lyhyen kävelymatkan päässä kodistamme on pieni kirkko.  Sen torni näkyy kyllä kauas, mutta itse rakennus on merkillisesti piilossa asuinkortteleiden keskellä; sinne on mukava pujahtaa hetkeksi ikään kuin salaa päivän kiireiden keskellä.  Ennen joulua istuin taas kerran siellä yksinäni, pää täynnä Liekit-musikaalin asioita.  Olen jo pitkään opetellut huolettomuuden jaloa taitoa, mutta opintoni eivät aina tunnu kantavan hedelmää, joten mielessäni pyörivät siis hurjaa vauhtia polttavat kysymykset: löydämmekö kaikkiin osiin näyttelijät, laulajat, soittajat, mistä saamme harjoituspaikat, harjoitusajat, bändisovitukset, löytyvätkö oikeat äänet, ylä-äänet, alaäänet, äänentoisto, matkaliput, budjettitasapaino, kahvitusten järjestäjät, mainostus, yleisö?

Muun muassa nämä aiheet kiersivät kehää ajatuksissani kun havahduin siihen, että suntio oli alkanut sytyttää alttarin kynttilöitä.  Hämärä kirkkosali sai vähitellen hieman valoa. Yllätyksekseni hän ei lopettanutkaan työtään alttarin luokse vaan jatkoi matkaansa kohti penkkirivejä; vasta silloin huomasin, että pienet kynttilät oli aseteltu valmiiksi myös etummaiseen riviin.  Ja kun suntio kulki eteenpäin, lopulta tajusin, että kynttilöitä oli koko salin täydeltä, ja valo levisi joka puolelle ympärilleni tyhjässä kirkossa.  Kohta oli alkamassa adventin jumalanpalvelus!

Siinä siis istuin, täysin yllätettynä keskellä liekkejä, miettimässä Liekkejä.  Alkoi hymyilyttää. Kynttilänliekeissä on kyse valosta, yhteydestä, lämmöstä, energiastakin, ja kaikkia näitä sisältää myös musikaalimme.  Monta pientä valoa yhdistyy, toiset pontevasti, toiset alkuun vähän lepattaenkin, ja yhteensä niistä tulee suurta valoa.   Ehkäpä minun oli tarkoitus saada viesti liekkien perimmäisestä olemuksesta kaiken miettimiseni keskelle.

Nyt on edetty jo toukokuuhun, ja alkaa vaihe, jossa yhdistämme Liekkien näyttämötyötä ja musiikkia.  Kaikki esiintyjät kokoontuvat ensimmäistä kertaa yhteen: noin 40-henkinen kuoro, solistit sekä bändimme – kaksi viulua, sello, huilu, saksofoni, piano, basso ja lyömäsoittimet. Meillä on musiikkiin mainiot sovitukset (poikani Otto Nuoranne tarttui haasteeseen) ja kaikki ovat jo harjoitelleet tahoillaan omat osansa. Odotamme innolla harjoitusten jatkoa.  Annetaan Liekkien yllättää!

Kaija Nuoranne

 

Mitä miettii pääosan esittäjä projektin alkaessa?

Hei, olen Sari, 37-vuotias, nykyään kölniläinen, alunperin lähtöisin Keminmaasta Etelä-Lapista. Muutin Saksaan Englannista 12 vuotta sitten, kun tulin vähän katselemaan menoa muutamaksi vuodeksi. Tarkoitus ei ollut jäädä, mutta elämä Saksassa vei mukanaan. Ensimmäinen kosketukseni Saksaan oli Mannheim. Viisi vuotta sitten muutin Kölniin kun työt kutsuivat taas toisaalle.

Ensimmäinen kosketus Kölnin suomalaiseen seurakuntaan tuli Kölnin suomalaisten kantapöydästä, kun tapasin uuden pastorimme Anna-Maarin. Hän houkutteli minut mukaan seurakunnan kuorotoimintaan. Viime vuoden syksyllä hän kertoi tulevasta musikaaliprojektista, johon hän toivoi että olisin käytettävissä. Totta kai olin! Olen harrastanut musiikkia pienestä pitäen ja päässyt jopa kouluaikoina osallistumaan parin musikaalin tekoonkin. Rakastan musikaaleja, vaikka ne saavatkin minut aina itkemään …

Koelaulutilanne oli… kauhistuttava. Luulin tulevani ihan vain lauleskelemaan, tuosta lonkalta vain, mutta pian huomasinkin sekä laulavani että näytteleväni nauhoittavalle kameralle. Nyt oli tosi kyseessä! En pienessä mielessänikään olisi osannut kuvitella, että minua edes harkittaisiin Riikan roolin. Mutta niin vain kävi. On ollut uskomattoman hienoa tehdä töitä ammattilaisten johdolla ja heittäytyä taiteen ihmelliseen maailmaan. Toivotan teille kaikille oikein antoisaa Liekit-kokemusta!

 

Tervehdys Frankfurtista

Hei!

Olen Mira, yksi soololaulajista Liekit-musikaalissa. Muutin Frankfurtiin viime kesänä ja löysin täältä heti paikkani mm. Suomi-koulun opettajana. Samalla huomasin Rengas-lehdessä maininnan tästä tulevasta musikaalista, joten otin heti yhteyttä pappiimme Hanna Savukoskeen. Hän kertoi minulle seurakunnan kuorosta, jonne menin heti seuraavana maanantaina laulamaan. Frankfurtin kuorossa taitaa olla jo yli 20 jäsentä, joukossa monta konkaria ja voimakasäänistä lahjakkuutta. Harjoittelemme Hanna Purhon johdolla, jonka upeaa laulua pääsemme musikaalissa kuulemaan Glorian osuuksissa.

Ennen Saksaan tuloani asuin kuusi vuotta Aasiassa; Pekingissä ja Taipeissa. Mieheni työ on kuljettanut meitä paikasta toiseen, mutta ainakaan vielä en ole kyllästynyt näkemään uusia maisemia tai tutustumaan uusiin ihmisiin : ) Frankfurtilaiset ovat ystävällisiä ja heidän kanssaan on helppo olla tekemisissä myös englanninkielellä. Ihmisten lisäksi pidän pilvenpiirtäjistä ja kaupungin keskeisestä sijainnista. Luonto on silti lähellä täällä Taunus-vuoren maisemissa. Pienen automatkan päässä voi ihastella yhtä Euroopan kauneimmista viininviljelyalueista ja tehdä vierailuja lukemattomiin linnoihin.

Harrastin kuorolaulamista ja näytelmäkerhoja peruskouluaikanani. Pekingissä asuessani lauloin viiden naisen kuorossa, joka esiintyi suomalaisten tilaisuuksissa. Taiwanissa pidin päiväkotien lapsille laulutuokioita englanniksi. Työssäni lastentarhanopettajana olen tottunut laulamaan päivittäin, mutta tämä on kuitenkin ensimmäinen kertani musikaalissa.

Olen todella kiitollinen, kun saan nyt harjoitella huippuammattilaisten ohjauksessa. Jo nyt olen saanut paljon irti arvokkaista hetkistä Kaija Nuoranteen kanssa ja on hienoa seurata, miten 80-luvun musikaali saa täysin uuden ilmeen. Roolihahmoni musikaalissa tulee olemaan uusi, joten odotan innolla mitä Nella Turkki keksii ”pääni menoksi”. Jo tässä vaiheessa tiedän, että uusi Liekit tulee olemaan huima kokemus, niin esiintyjille kuin yleisölle.

Juhlistetaan näin yhdessä 100-vuotiasta Suomea. Tulethan mukaan!

 

Mainokset