Satu Erra

satu

Olen 38-vuotias äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja, jolla ei niin kutsutulla järjellä ajatellen pitäisi olla mitään asiaa Saksaan loma-aikojen ulkopuolella. Väitöskirjaa varten saatu opintovapaa ja puolison kiinnostavat työmahdollisuudet lennättivät kuitenkin syksyllä 2014 ihastuttavaan Aacheniin. Kotiuduin uusille kulmille nopeasti, mutta integroitumista saksalaiseen yhteiskuntaan on hidastanut se, että tutkimus ja sen rinnalla tehtävä oppikirjaprojekti ovat Suomeen ja suomeksi tehtävää työtä. Saksalaisen yhteiskunnan silmissä olen Hausfrau.

Kun muutin Saksaan, ystäväni onnitteli minua siitä, että saan laajemman perspektiivin – voin oppia ymmärtämään, millaista on olla maahanmuuttaja. Ihmiset vaihtavat asuinmaata eri syistä, ja toisaalta ihmisillä on myös erilaisia kykyjä, verkostoja ja voimavaroja, jotka auttavat uudessa ympäristössä. Kokemukset vaihtelevat, mutta uskon, että Googleen kirjoitetut hakusanat ovat täällä monilla uusilla asukkailla samanlaisia kuin minulla: Einbauküche, Postpaket + Nachbarn, Deutsch als Fremdsprache, Data + Paket + Handy. Blogissa näkökulmani on maahanmuuttajan, mutta ehdottomasti vain yhden maahanmuuttajan.

Kaksi vuotta uudenlaisen elämän ja uuden kielen opettelua Saksan länsirajalla on takana, ja elokuussa muutimme sekä kulttuurisesti että maantieteellisesti lähemmäs Suomea – Berliiniin, jota jotkut kutsuvat Pohjoismaiden suurimmaksi kaupungiksi. Edessä on isoja elämänmuutoksia, ja blogissa yritän ymmärtää sekä uutta ympäristöä että itseäni kaiken keskellä.

Mainokset