Siedätyshoitoa

Liian steriilissä ympäristössä kasvavalla lapsella puhkeaa herkemmin allergioita. Jos koko ajan puunataan ja jynssätään, se ei tee hyvää elimistön puolustuskyvylle. Maaseudulla kasvavat ja ulkona leikkivät lapset ovat terveempiä. Pölyn ja lian keskellä kasvaminen vahvistaa immuunijärjestelmää ja lapsi on terveempi.

Yleisesti ottaen oletusarvo on tämä. Mutta yhtä vahvasti poikkeus vahvistaa säännön.

Meillä kotona ei todellakaan puunattu ja jynssätty päivittäin, edes viikottain. Muistan miten hieman isompana, noin kymmenenvuotiaasta alkaen, minä sanoin äidilleni että nyt siivotaan. Vein matot ulos ja tamppasin, pyyhin pölyjä ja imuroin, pyyhin lattiat. Äitini kanssa.

Asuin maaseudulla, isoa tonttiamme rajasi pellonkaistale, jonka takana avautui lahdenpoukama. Toisella puolella lisää peltoa, jossa laidunsi naapurin lehmiä. Kolmannella suunnalla metsää. Lapsuuteni vietin puissa kiipeillen, heinikossa kirmaten ja aina ulkona, aamusta iltaan.

Säännön mukaan minun pitäisi olla erittäin terve. Ei allergioita eikä astmaa.

Hah. Vaan toisin kävi. Alakouluikäisenä kesät alkoivat olla vaikeita, silmiä kutitti, nenä niiskutti ja olo oli tukala. Välillä oli parempi olla, välillä pahempi. En enää viihtynyt heinikossa, en mansikkamaalla, en pihatöissä. Yksi syy siihen, etten pitkään aikaan pitänyt puutarhan hoidosta.

dig

Kuitenkin vasta ollessani riittävän vanha itse hoitamaan asioitani, sain helpotusta kesäflunssaani, niinkuin joku sitä nimitti. Tämä joku oli väärässä, vuosikaudet. Miksei hän uskonut minua, oireitani, faktoja, en tiedä.

Tänä päivänäkin jossen aloita allergialääkkeiden ottamista ajoissa (tänä vuonna ajoissa olisi ollut tammikuun lopussa), tai kun annostus ei vaan riitä, oireiden mukana tulevat ikävät muistot lapsuudesta.

Oma tyttäreni alkoi niiskuttaa viime kesänä, muutaman päivän sitä tarkkailin ja sitten marssin lastenlääkärille hakemaan hänelle allergialääkettä. Molemmat vanhemmat ovat allergisia, ja lisäksi tunnistan oireet, niin ei lekurillakaan ollut mitään vastaansanomista, lääke saatiin ja tytär voi paremmin. Kesäkauden päätyttyä tehtiin vielä testit, joka varmensi asian. Tänä vuonna osaan olla varautunut.

IMG_20190223_125243.jpg

Yläasteella minulle tehtiin muutama allergiatesti, joista selvisi muutama oireiden aiheuttaja. Vuosien varrella kävin läpi useita eri antihistamiineja, ennenkuin se sopiva löytyi. Yksi väsytti, toinen ei tehonnut kunnolla, kolmatta sai annostella tarpeen mukaan, yksi tai kaksi annosta päivässä, markkinoille tuli uusia, kokeiltiin niitäkin.

Suomen kesä on lyhyt. Mikä onni allergikolle. Allergiastani huolimatta olen aina nauttinut kesästä, se on vuoden parasta aikaa. Aurinkoa, lämpöä, vähäiset vaatteet, luonnonvesissä uiminen, tuoreet mansikat.

Muuttovuoteni Suomesta Saksaan oli allergiavuosieni paras, muutin vappuna, sinä vuonna koivu ei ollut Suomessa vielä niin pitkällä, ja Saksassa se oli jo ehtinyt pölyttää, säästyin kokonaan koivun siitepölyltä, ja sen huomasi, olo oli vapautuneempi kuin yleensä siihen aikaan vuodesta.

Sittemmin allergiat on tutkittu tarkemmin, listalla on pituutta kuin lääkekuurin pakkausselosteella. Samoten siitepölykausi vain venyy venymistään, puoli vuottakaan kohta enää riitä, tänä vuonna pähkinäpensas ja leppä aloittivat norojensa puskemisen tammi-helmikuun vaihteessa. Muut puut ja pensaat seuraavat perässä, ja heinät pölisevät pitkin kesää. Timotei, pujo, sieni- ja homeitiöt. Lapset kantavat naapurin hevostallilta heinän roippeita vaatteissaan, ja äiti pärskii. Mutta äiti nyt pärskii aina. Se on allerginen kaikelle.

IMG_20190223_125155.jpg

Siedätyshoidosta olisi ehkä ollut hyötyä jos sitä olisi saanut jo nuoruudessa. Lääkärini mukaan ideaalisiedätyshoidettava on 16v jolla on yksi täsmäallergia. No siitä tilanteesta olen jo mailien päässä.

Kaikesta huolimatta nautin edelleen keväästä ja kesästä, olen oppinut sietämään allergioitani ja nauttimaan uudestaan luonnon ihanuudesta. Elämän antamilla eväillä.

 

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s