Järjestä ja tunteista

Järkeä ja tunteita asetellaan vastakkain englantilaisessa romaaniklassikossa. Herz über kopf lauletaan saksalaisessa laulussa. Dikotomia ei liity pelkästään parisuhteisiin, kuten näissä esimerkeissä, vaan myös siihen, mihin rakentaa elämänsä. 

Toissa talvena saksanopettaja kysyi meiltä kurssilaisilta, haluaisimmeko elää Saksassa vai kotimaassamme, jos sydän saisi päättää. Melkein kaikki ryhmäläiset – maahanmuuttajat Iranista, Turkista, Irlannista, Venezuelasta, Portugalista, Ranskasta, Intiasta, Espanjasta ja Puolasta – valitsisivat kotimaansa, mutta kertoivat järjen tuoneen heidät Saksaan. 

IMG_1149
Saattaa olla järkevää nauttia auringonpaisteesta syksyisessä Berliinissä.

Minulle Saksassa asuminen ei ole varsinaisesti järkevää. Suomessa olisi vakituinen työpaikka. Suomessa olisi laaja tukiverkosto, joka lapsen kanssa arkea opetellessa olisi totisesti ollut tarpeen – ja olisi edelleen. Suomessa saisin asioida viranomaisten kanssa omalla kielelläni, ja jos tarkkoja ollaan, ei minulla olisi suuria tarpeita edes asioida viranomaisten kanssa, jos eläisin sitä samaa elämää kuin kotimaassa muutama vuosi sitten. Se, mikä ei ole järkevää, ei toki ole järjetöntä, eikä järkevältä vaikuttava ratkaisu ole aina oikea. 

Päätä ja sydäntä ei nimittäin eroteta noin vain toisistaan. Järkevät ratkaisut on tavallaan helppo perustella oikeiksi, mutta järkeä ja tunteita on lopulta vaikea erottaa toisistaan. Tavallaan on järkevää tehdä sellaisia ratkaisuja, jotka tuottavat hyvää oloa ja tuntuvat oikeilta, ja siten myös rakkausavioliitto on ennen kaikkea järkiavioliitto. 

Tunteet eivät ole tarpeettomia, vaan ne auttavat reagoimaan ympäristön vaaroihin. On havaittu, että silloinkin, kun ihmiset kuvittelevat tekevänsä ratkaisunsa vain järkeen pohjaten, auttavat tunteet parempiin ratkaisuihin. Kyse ei ole siitä, että pitäisi hylätä looginen ajattelu, vaan siitä, ettei järkeä ja tunnetta kannata yritä erottaa. Tunteen kuunteleminen saattaa johtaa järkevään ratkaisuun, ja etuoikeutettuja olemme me, jotka saamme tehdä itse valintamme.

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s