Ulkosuomalaisen sosiaaliset ympyrät

Reilun vuoden verran olen pyrkinyt rakentamaan itselleni uutta lähipiiriä.

Alkuinnostuksen jälkeen alkaa hieman vauhti laskea, mutta olen todella tyytyväinen nyt ympärilläni oleviin ihmisiin, joista osaa voi ystäviksikin nimittää, kavereita sitten liuta päälle. Ensimmäiset kuukaudet jaksoin tutustua ihan jokaiseen, joka vain katsoikin minuun päin, mutta enää en niin herkästi tartu uusiin kontakteihin.

Vuoden aikana on tullut vaihdettua paljon ajatuksia muiden muilla mailla vierahilla asuvien kavereiden kanssa, ja sen perusteella olen havainnut, että ulkosuomalaisena on karkeasti jaoteltuna kolme eri sosiaalista ympyrää, joista itsensä voi löytää.

 

Toiset suomalaiset

Maasta ja paikasta riippuen Suomen pientä sisukasta kansaa löytyy enemmän tai vähemmän. Düsseldorfissa meitä on paljon enemmän kuin alunperin ajattelin. Aktiivinen äiti-lapsi-kerho viikoittain oli vasta maahan muuttaneelle todellinen henkireikä ja tukipilari, sittemmin ehdottomasti myös Suomi-koulu ja sieltä kaikki lasten vanhemmat ovat antaneet kultaakin kalliimpaa vertaistukea ja ruohonjuuritason tietoa saksalaisesta elämästä.

Huomaankin viettäväni täällä aikaa runsaasti suomalaisten kanssa, ehkä hieman yllättäen.

Toiset ulkomaalaiset

Ystäväni Pariisissa ja Kööpenhaminassa ovat löytäneet omat läheisimmät uudet tuttavuudet expat-ryhmistä eli muista maassa asuvista ulkomaalaisista. Tässäkin tilanteessa vertaistuen löytäminen on takuuvarmaa rikastettuna kulttuurien moninaisuudella. Monet työn kautta maahan tulleet voivat saada myös apuja tällaisen verkostoitumiseen työnantajalta.

Omalta kohdalta nämä expat-piirit ovat jääneet kokonaan välistä. Ehkä jossain vaiheessa vielä?

Paikalliset ihmiset

Mutta kuinka tutustua saksalaisiin? Sepä vaatiikin jo sitten hieman aikaa, henkilökemiaa ja suurella todennäköisyydellä myös kielitaitoa. Aikuisena maahan muuttaessa samanikäiset ihmiset elävät omaa arkeaan omine kiireinensä, harrastuksinensa ja ystävinensä. Siinä ruuhkavuosien tuoksinassa jää helposti uusien ihmissuhteidenluonti vähälle huomiolle.

Voin sanoa minulla olevan yksi saksalainen ystävä – jonka kanssa puhun kuitenkin englantia…

Miten sinä olet löytänyt oman lähipiirisi?


isänpäivän_grillaus_dusseldorf
Suomalaista tunnelmaa helatorstaina eli saksalaisena isänpäivänä Unterbacher Seellä Düsseldorfissa

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s