Kieltä oppii koulun ulkopuolellakin.

Opin tänään taas uuden sanan saksaa.

Die Betäubung, puudutus.

Tämän sanan katsoin saksa-suomi –sanakirjasta aamulla ennen hammaslääkärille lähtöä. Minulta löytyi viime viikolla yksi reikä hampaasta ja tälle päivälle oli varattuna paikkausaika. Minulta on viimeksi paikattu hammas 20 vuotta sitten ja nyt hieman jännitti. Etenkin vieraalla kielellä. Mitä, jos en osaa pyytää puudutusta. Mitä, jos en ymmärrä mitä hammaslääkäri kysyy.

Puudutusta tarjottiin ja kaikki sujui muutenkin mallikkaasti. Ja nopeasti. 15 minuutissa olin jo ulkona hammaslääkäristä ja laskukin maksettuna. Eikä se ollut edes yhtään kamalaa. Mitä nyt toinen puoli suusta on ihan puutunut.

Olemme muuttamassa Suomeen parin viikon päästä. Viisi vuotta Saksassa vierähti nopeammin kuin ikinä olisi uskonut. Uusia kokemuksia ja oppeja on mahtunut näihin vuosiin vaikka kuinka. Tämän päiväisen hampaan paikkausreissun olisin toki voinut jättää väliin. Mutta eka kerta ja kokemus Saksassa sekin oli.

Olen viime aikoina soitellut usein Suomeen lasten tulevia kouluasioita selvitellessäni. Olen iloinnut jokaisesta puhelinkeskustelusta. Miten helppoa kaikki onkaan omalla äidinkielellään! Ei tule kiusallisia hiljaisuuksia, kun ei vain muista sanaa. Tai edes tiedä. Ei tarvitse tuntea itseänsä tyhmäksi ja hitaaksi puutteellisen kielitaidon takia.

Iloitsen jo valmiiksi siitä, ettei lääkärissä käydessä tarvitse painaa mieleensä lääkärin sanomaa diagnoosia, saksan kielistä taudin nimeä, jotta sen voi kotona jälkikäteen tarkistaa sanakirjasta. Että ymmärsinkö varmasti oikein sen, mikä lastani vaivaa. Mutta olenpahan oppinut monta sairauksiin liittyvää sanaa täällä asuessa. Ne ovat sanoja, joita ei välttämättä koulukirjoista opikaan. Ne oppii elämällä arkea vieraassa maassa.

Ja kaikkia näitä oppeja arvostan suunnattomasti. Vaikka ei sitä esimerkiksi niin iloinen ole syistä, joista oppi sanat die Läuse tai der Madenwurm. Eikä näistä inhokeista pääse kyllä eroon Suomeenkaan muuttamalla. Kuuluvat lapsiperheiden elämään, molemmissa maissa.

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s