Yökyläsynttärit

Sanopa tämä sana saksalaiselle ja pyydä toistamaan. Siinä saadaan hetki jos toinenkin vierähtämään ja nauruhermoja kutkuteltua.

No mutta asiaan. Minulla on tapana kuunnella lasteni toiveita, ja tällä kertaa toiveena oli järjestää yökyläsynttärit. Minulla on myös tapana olla rajoittamatta kutsuttavien vieraiden määrää, niin ettei ketään kaveria tarvitse jättää porukan ulkopuolelle. Tästä olen monasti saanut hämmästelyjä, kummastelua, sekä kiitoksia ja kumarruksia. Mutta pakko sanoa, meillä se on aina toiminut, koskaan ei ole ollut ongelmia, ja harmonia lapsilauman keskuudessa on jotakin aivan mahtavaa. Uskallanpa heittää ilmoille väitteen, ettei se ole lukumäärästä kiinni, vaan porukasta. Kun homma toimii niin se toimii.

Juhlat alkoivat siis perjantai-iltana klo 16. Kotikatumme täyttyi autoista, pihamme äänestä ja eteisemme kapsäkeistä. Sujuvasti kiikutin tavarat synttärisankarin siskon huoneeseen, jonne olin aamulla lasten kouluunviennin ja töihinlähdön välissä (lue tunnissa) raivannut tilaa ja levittänyt vieraspatjat lattialle, pumpannut ilmapatjat ja avannut vuodesohvan.

Yökylässä

 

Varsinainen ohjelmaosuus alkoi aarteenetsinnällä. Tuntia aiemmin olin käynyt asentamassa ilmapalloihin ripustetut vihjeet ympäri ämpäri asuinaluettamme. Vihjeet koostuivat osittain kartoista, osin tehtävistä ja osin arvoituksista, jotka ratkaisemalla päästiin seuraavaan etappiin. Aarteenetsintä oli onnistunut ja löytynyt aarrekin (sipsiämpäri) mieluinen palkinto.

Tärkeä osa synttärijuhlia on tietysti lahjojen avaaminen. Me toteutetaan se lahjarinkinä, jossa pullonpyörityksellä ratkaistaan kuka saa ojentaa synttärisankarille lahjansa. Siinä vältytään turhalta sekasorrolta, kun arpaonni ratkaisee vuorot ja lahjat avataan yksi kerrallaan.

Illan hämärtymistä odotellessa oli aikaa vapaalle leikille. En tietenkään aikatauluta joka hetkeä ja keksi ohjelmaa koko ajalle. Kun oli tarpeaksi hämärää, oli seuraavan ohjelmanumeron aika: nuotion sytytys ja tikkuleipien ja makkaran paisto. Tikkuleipätaikina on erittäin yksinkertainen ja helppo tehdä ja kiitos runsaskasvuisen kotipihamme tikkukeppienkin haaliminen oli vaivatonta. Innolla lapset paistelivat ja maistelivat iltapalaansa pihalla ja koko joukko mahtui sopuisasti tulipesän äärelle.

Tikkuleipää nuotiolla.

Ohjelmaosuus huipentui leffailtaan, jossa katsoimme yhdessä suomalaisen elokuvan ”Me Rosvolat”, tietysti saksannettuna ”Vilja und die Räuber”. Hyviin tapoihin kuuluen tottakai popkornin, sipsien, karkkien ym. herkkujen kera.

Kymmenen korvilla seurue siirtyi pikkuhiljaa yöpuulle päin. Hampaat pestiin ja sänkyihin asetuttiin, melutasokin laski jossaan vaiheessa, mutta nousi sitten taas. Yhdet yrittivät nukkua, toiset halusivat jutella, ja kolmannet hiipiä yön pimeydessä herkkuapajille. Yökyläbileissä, ainakin tässä kohtaa, oli moinen käytös sekä odotettavissa että sallittua. Unen kokonaissaldo jäi sinne pariin tuntiin, mutta hauskaa oli siis sitäkin enemmän. Ennen kukonlaulua, kello viisi, lähettiläät hiippailivat luokseni ilmoittamaan, että kaikilla on jo kamala nälkä ja voisiko saada aamupalaa. No sehän järjestyi. Suunnitelmasta poiketen valmistin sinä päivänä lounasta jo klo 9, koska nälkähän se oli jo siihen mennessä taas. Lapset touhusivat edelleen sopuisasti yhdessä, ulkona ja sisällä, pihalla ja takapihaamme rajaavassa metsikössä.

Klo 11 kotikatumme täyttyi taas autoista ja eteisemme tyhjeni kapsäkeistä ja pihamme äänestä. Juhlat olivat ohi. Iltapäivällä sain paljon kiitettävää palautetta lapsien kertomasta, whatsappin kautta lähettämistä kuvistani ja siitä miten 90% pikkuvieraista nukkui kotonaan pitkästä aikaa monen tunnin päiväunia. Niin meilläkin. Onneksi oli kokonainen viikonloppu aikaa vetää henkeä ja ladata akkuja ennen arkiviikon alkamista.

Lyhyt yhteenveto yökyläjuhlista: 13 lasta ja 19 tuntia hauskanpitoa. Wouldn’t change a thing.

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s