Tehokkuudesta

Tehdään tämä heti alussa selväksi. Suomi on epätäydellinen maa. Viihdyn Saksassa. Nämä kaksi asiaa eivät liity toisiinsa.

Müncheniläisessä kahvilassa, sellaisessa isossa, jota turistit suosivat ja josta saa jäätelöä ja huonoa palvelua, on vessa toisessa kerroksessa. En enää muista, onko kerros toinen suomalaisittain vai saksalaisittain laskettuna, mutta muistan, että sinne on matkaa terassin perimmäisestä pöydästä. WC:n sijainnista huolimatta kahvila on tainnut kärsiä ylimääräisistä vessavieraista, sillä WC:n eteen on rakennettu kolikoilla toimiva portti. Koska saniteettitilat ovat ilmaisia asiakkaille, on portin vieressä lappu, jonka mukaan poletin voi saada omalta tarjoilijaltaan, siis sieltä terassin perimmäisestä pöydästä huutelemalla. Kävin jäätelöllä ja vessassa lämpimänä kesäpäivänä, ja kyltti olisi ehkä saanut minut hermostumaan, ellei portin tuomaan ongelmaan olisi löytynyt myös kätevä ratkaisu. Yhden työntekijän tehtävä oli jakaa portin vieressä poletteja kaikille vessaan pyrkiville.

img_2876

Berliinissä, kuten toki kaikkialla Saksassa, jokaisen muuttajan täytyy rekisteröidä osoitteensa asukastoimistossa. Ihmisellä on velvollisuus ilmoittautua viimeistään kahden viikon kuluttua muutosta, ja hänen tulee pystyä todistamaan erilaisin dokumentein, että todella asuu ilmoittamassaan osoitteessa. Asukasilmoitusta ei voi tehdä etukäteen, eikä ainakaan ulkomaalainen voi tehdä ilmoitusta netissä. Asukastoimistoissa on ruuhkaa, joten niihin täytyy varata aika noin kaksi kuukautta etukäteen. Tämä ei toki ole ongelma, jos tietää hyvissä ajoin, milloin pääsee muuttamaan. Olennaista on, että ilmoittautumisen avulla voidaan välttää ikävä henkilötunnusjärjestelmä, jollaisia joissakin maissa käytetään.

Aachenilaisessa asunnossa, sellaisessa, jota markkinoitiin romanttiseksi sinkkuasunnoksi mutta johon mahtui mainiosti yksi aiemmin Helsingissä asunut pariskunta, olen viettänyt päiviä päivystäen ja odottaen. Jos kaasulämmitintä huoltavan miehen piti tulla aamulla kahdeksalta, hän saattoi tulla seuraavana päivänä. Jos pesukoneen asentajan piti tulla iltapäivällä kahden aikaan, hän saattoi tulla vähän ennen iltayhdeksää. Postimiehiä tuli ja meni, sekä etukäteen ilmoitettuina päivinä että niitä seuraavina. Postia katosi mutta myös löysi perille. Netin asentaja saapui sovittuna päivänä, vaikka odotin kotona lähinnä varmuuden vuoksi. Joskus olen miettinyt, miten kotona päivystäminen onnistuu tavallisia töitä tekeviltä ihmisiltä.

Ja joskus mietin, ettei myytti saksalaisesta tehokkuudesta tai täsmällisyydestä taida perustua kenenkään yksilön kokemuksiin.

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s